Covid-19

Bewegen

COVID-19, ook wel bekend als Corona is ons (helaas) inmiddels allemaal wel bekend.

 

Helaas vergt dit virus nog steeds veel slachtoffers. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat mensen met een minder goede lichamelijke conditie een hoger risico lopen op een slechter ziektebeeld dan mensen die een lichamelijk actief leven hebben. Het blijkt dat de mensen die al kwetsbaar waren door de gevolgen van een inactieve leefstijl, zoals mensen met diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas, nu ook degenen zijn die (extra) kwetsbaar zijn voor COVID-19. Uit recente studies blijkt dat lichamelijke activiteit de weerstand tegen het Coronavirus doet toenemen (Jiménez-Pavón et al., 2020; Laddu et al., 2020). In de strijd tegen het virus zorgt bewegen voor een beter afweersysteem waardoor je minder snel vatbaar bent voor een virus. De activiteit van de Natural Killer cellen (NK cellen), cellen die de virussen die binnenkomen ‘killen’, neemt toe door te gaan bewegen (Nieman et al., 2005).

 

Bovenstaande is nu in deze periode heel belangrijk, maar wellicht komen er na COVID-19 andere virussen die weer het uiterste van ons vergen. Zorgen voor genoeg beweging en activiteit kan ons dus helpen om weerbaarder te worden tegen dergelijke virussen. Helaas is nog steeds sprake van wijdverbreide lichamelijke inactiviteit en hierdoor komen ziektes die hieraan gerelateerd zijn zorgwekkend veel voor. Deze ziektes zijn onder andere diabetes type 2 (‘ouderdomssuiker’), obesitas en hart- en vaatziekten. Wen & Wu (2012) geven aan dat ieder jaar 5,3 miljoen mensen overlijden aan dit soort ziektes. Ter vergelijking: aan roken overlijden 5,1 miljoen mensen per jaar. 'Zitten is het nieuwe roken' komt feitelijk uit deze studie vandaan.

 

Matig intensief bewegen wordt het algemene advies. Denkt u hierbij aan activiteiten zoals dóórlopen, traplopen, fietsen en tuinieren. Voor kinderen en adolescenten minstens 1 uur per dag. Voor volwassenen minstens 30 minuten per dag, aan één stuk. Als er ooit een reden is geweest om lichamelijke activiteit als gezondheidsdoel op nummer 1 te zetten, dan is het nu. Bewegen zorgt voor een sterker afweersysteem.

 

Sportcentrum Numansdorp kan helpen om een actieve levensstijl op te bouwen. Bewegen hoeft ook niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Ons Bio-Circuit is hier een goed voorbeeld van, het kost slechts een half uur en u heeft uw dagelijkse beweging alweer te pakken. Of wellicht heeft u meer interesse in trainen in de grote zaal of in groepsverband. Wellicht zoekt u extra 1-op-1 ondersteuning van een trainer. Dan kunt u ook bij ons terecht en kunt u samen met 1 van onze personal trainers aan de slag.  

Wilt u meer informatie of wilt u wellicht een vrijblijvend gesprek of rondleiding, neemt u dan contact met ons op via het contact formulier, of bel ons direct op tel:0186 683 065

 

Bron: https://www.sportenstrategie.nl/opinie/actieve-leefstijl-noodzakelijk-in-strijd-tegen-covid-19/

 

Gedragsregels

 


Locatie

Sportcentrum Numansdorp

Edisonstraat 4

3281NC Numansdorp

 

Bekijk via Google Maps

Contact

Kom langs aan de Edisonstraat of bel

Tel: 0186 683 065

 

Wij zijn geregistreerd bij de KvK

KvK: 63035057

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag

07:00 - 21:30

Zaterdag en zondag

08:30 - 16:30

Openingstijden op feestdagen